Hogyan akasszuk fel a képeket? Ötletek és inspirációk az otthoni galériához
márc, 2 2022   |   Deco tanácsok

Hogyan akasszuk fel a képeket? Ötletek és inspirációk az otthoni galériához

A megfelelően kiválasztott képek hihetetlen módon megváltoztathatják az üres teret az Ön falain, azonban azok felakasztása nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.  A pontos eljárási terv átgondolásához idő kell. Súgjuk, hogyan boldogulhat néhány egyszerű lépésben a képek kiválasztásával és felakasztásával.

GYAKORLATI TANÁCSOK, AMELYEKNEK KÖSZÖNHETŐEN EGYSZERŰ MÓDON FELAKASZTHATJA A KÉPEIT A FALON 

Emlékszik azokra az időkre, amikor minden nappali hasonlóan nézett ki? A belterek szürkék és komorok voltak. Ma a helyiségek berendezésénél a hétköznapiság ellenkezője számít. A megfelelően kiválasztott képeknek köszönhetően minden lakás stílusos és eredeti lesz. Az alábbiakban bemutatjuk azokat az alapvető elemeket, melyek segítenek a fali dekorációk kialakításában attól függetlenól, hogy egy vagy több képről van szó.

Mindenek előtt az alábbiakra kell figyelmet fordítani:

  • a kép megvilágítása;
  • a kép színei;
  • a képek alakja és nagysága;
  • kellékek a képhez;
  • a helyiség berendezése, ahol a kép fog megjelenni;
  • napfény és páratartalom a helyiségben.

A KÉPEK IGAZÍTÁSA A TÉR STÍLUSÁHOZ

A képek nem csupán kellékek, hanem mindenek előtt a belső elrendezés kiegészítése. Ezért fontos, hogy az otthoni galéria kialakítása során emlékezzünk a képstílus és a lakásesztétika megegyezésére. A helyiség stílusához megfelelően kiválasztott grafikák és fényképek hangsúlyozni fogják annak előnyeit és egyéniségét. Így pl. a falusi tájképes képek legjobban a rusztikális stílusú lakásokban válnak be, a  vintage képek viszont ideális kiegészítésként szolgálhatnak a retró stílusú helyiségekben.

hogyan kell felakasztani képeket

A KÉPEK KIVÁLASZTÁSA SZÍN SZEMPONTJÁBÓL 

A kép motívumának és színeinek a helyiség elrendezéséhez kell illeszkednie. Ellenkező esetben a kellékek túl kontrasztossá, elnyomóvá és kevésbé esztétikussá válnak. Az egyensúly a legfontosabb! Az ideálisan kiválasztott képnek látható módon harmonizálnia kell a helyiség színeivel. És nemcsak egy színpaletta árnyalatainak kiválasztásáról van szó. Ne feledje, hogy az élénk és kifejezett tónusú vászon eredetiséget kölcsönöz az unalmas beltérnek, a finomabb árnyalat-készlet a képeken pedig enyhíteni fogja az élettel lüktető tér megjelenését.

EGY BEVÁLT MÓDSZER A KÉPEK FALI ELRENDEZÉSÉNEK MEGTERVEZÉSÉRE 

Rajzolja le a papíron az összes kép vagy keret alakját. Azokat majd vágja ki és tegye a földre. Most következik a leginkább kreatív rész – a képek elrendezésének tervezése. Addig igazítsa, amíg nem állapítja meg, hogy ez az! Ezt követően ragasztószalag segítségével ragassza fel a lapokat a falra – az Ön által kiválasztott elrendezésben.

hogyan kell felakasztani képeket

hogyan kell felakasztani képeket

A végén papíron keresztül fúrjon nyílásokat kampók vagy szögek részére. Ily módon egy sablont hozott létre, ami megkönnyíti a képek felakasztását. A módszer használatának köszönhetően nem kell törődnie azzal, hogy a képek illenek-e egymáshoz vagy nem megfelelően lettek felakasztva. Súgjuk! Ha attól tart, hogy elfelejti melyik papírnak hol volt a helye, vegyen fel fényképet a sablonról még a padlón.

3 MÓDSZER A KÉPEK ÖSSZEÁLLÍTÁSÁRA

A szemünk leginkább a szembetűnő elemekre koncentrál, mint pl. legnagyobb és legszínesebb képek. Ezért, ha egy kis, szép vászonnal rendelkezünk és azt nagy színes képek társaságában akasztjuk fel, akkor bizony veszíteni fog a művészeti értékéből. Érdemes tehát megfontolni a kis és nagy képek egymástól való elválasztását.

És mi van, ha az ilyen elválasztásra nincs mód? Vannak erre módszerek! Ismerkedjen meg azzal a három elrendezéssel, amit érdemes követni a képek falon történő összeállítása során:
1. Képek az egyenes vonalban. A legnagyobb kép a szem magasságában, a figyelem központjában legyen, az egyre kisebb képek kifelé szóródjanak szét.
2. Képek a négyzet elrendezésben. Ahol a középpont a legnagyobb kép, ami az elrendezés közepére kerül, a kisebb képek pedig a sarkokat hangsúlyozzák.
3. Képek /\ elrendezésben. A legnagyobb kép az elrendezés tetejére kerüljön. A kisebbek pedig kissé oldalra hajolnak és lefelé tartanak.

hogyan kell felakasztani képeket